Hållbar vardag

För att uppnå en hållbar utveckling behöver alla hjälpas åt genom att gå över till en mer hållbar konsumtion. Här får du tips för en mer Hållbar vardag.

Handla hållbart

Att köpa och sälja använda möbler, kläder och andra saker är bra för miljön om det ersätter köp av nya saker. Desto längre livslängd varje sak som tillverkas får desto bättre för miljön.

Du kan du enkelt köpa och sälja via internet eller second hand ute på stan. Där kan du hitta saker som passar din egen unika stil. Andra alternativ är via grupper på sociala medier, loppis och olika typer av bytardagar.

Genom att återbruka kläder och möbler bidrar du till att

  1. spara på energi och vatten som förbrukas vid tillverkning
  2. minska användning och utsläpp av kemikalier.

Genom att tänka på mode som något långsiktigt bidrar du till att skapa en hållbar tillverkningsindustri. Ett bra sätt är att köpa färre kläder som inte blir omoderna och som går att variera med accessoarer eller förändra på andra sätt.

Laga istället för att köpa nytt

Ofta är vi på jakt efter en ny version av någonting jag egentligen redan har hemma men som är trasigt. Kontrollera om det går att laga.

Samma sak gäller prylar och teknik. Köp färre nya prylar och prioritera att köpa produkter som håller länge och köp gärna begagnat. Tänk på att om du köper second hand är det bra att undersöka varorna noga innan du handlar.

Planera inköpen

Planera vad och när inköp ska göras

Om du planerar dina inköp behöver du inte köpa något oplanerat i sista minuten. Alla onödiga köp är dåliga för miljön – även om prylarna är miljövänligt framställda. Impulsköp kan du unna dig på second hand och loppis där eventuella felköp inte kostar på klimatet och dessutom kan skänkas tillbaka igen.

Undvik att dras med av lockande erbjudanden

Att passa på att handla det du ändå behöver – när priset är sänkt – är förstås inga konstigheter. Men det är lätt att förköpa sig eller låta sig luras i hetsen. Håll huvudet kallt och ögonen fästa vid din redan på förhand uppgjorda inköpslista. Dessutom har det framkommit att vissa handlare höjer i stället för att sänka priserna under ”Black Friday” och mellandagsrean.

Distanshandla klokt

För dig som har långt till butiker är distanshandel fantastiskt. Men det ska alltid göras med eftertanke. Fria returer är en stor klimatskurk. Inte minst för att vissa butiker kasserar returnerade varor istället för att sälja dem igen. Många beställer flera storlekar av samma plagg med tanken att skicka tillbaka det som inte passar. Undvik returer genom att ta familjens mått och skriv ner så kan du jämföra med måtten i webbshoppen. Ett tips är att mäta plagg i garderoben som redan passar, eller innersulan i din mest perfekta skor. Då vet du att det blir rätt.

Minska matsvinnet

En vanlig barnfamilj kan spara flera tusenlappar varje år på att minska sitt svinn. Matsvinn är livsmedel som producerats i syfte att bli mat, men som av olika anledningar inte äts eller dricks upp. Den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen. Genom att minska ditt svinn undviker du att slänga pengar i sopkorgen. Det är också ett enkelt sätt att bidra till en bättre miljö.

Undersökningar visar att de flesta inte tror att de slänger någon mat alls. Men om man till exempel slänger två brödskivor i veckan blir det sammanlagt över 3 kg på ett år. Många små mängder blir sammantaget väldigt mycket.

Livsmedelsverket har tagit fram flera tips för att minska svinnet. Tipsen är enkla att följa och ger stora vinster både för den egna plånboken och för miljön.

  1. Planera dina inköp.
  2. Ät upp maten du köper hem.
  3. Förvara maten rätt.
  4. Kolla i kylen innan du handlar så slipper du stå där med dubbla uppsättningar mat som hinner bli dålig innan du har möjlighet att äta upp den.
  5. Använd rester till en omelett – det mesta funkar, till exempel kokt potatis, pasta eller ris, överblivet kött, smörgåsmat som börjar bli gammal och skrumpna grönsaker.
  6. Skrumpna grönsaker, som paprika, morötter, broccoli, går utmärkt att ha i köttfärssås, gryta, gratäng, paj eller soppa.
  7. Gör en fruktsallad av frukt som börjar bli gammal eller frys in frukten och använd till smoothie.

Läs mer om matsvinn på Livsmedelsverkets webbplats.

Mer information om Miljö och hållbarhet

På Hallå konsuments webbplats kan du läsa mer om Miljö och hållbarhet.