Hållbar vardag

För att uppnå en hållbar utveckling behöver alla hjälpas åt genom att gå över till en mer hållbar konsumtion. Här får du tips för en mer Hållbar vardag.

Handla hållbart

Det är bättre för miljön att köpa och sälja använda möbler, kläder och andra saker, än att köpa nya. Ju längre livslängd varje sak får desto bättre för miljön.

Du kan du enkelt köpa och sälja via internet eller second handbutiker. Där kan du hitta saker som passar din egen unika stil. Det finns också grupper på sociala medier, loppis och olika typer av bytardagar.

Genom att återbruka kläder och möbler bidrar du till att

  • spara på energi och vatten som förbrukas vid tillverkning
  • minska användning och utsläpp av kemikalier.

Genom att tänka på mode som något långsiktigt bidrar du till att skapa en hållbar tillverkningsindustri. Ett bra sätt är att köpa färre kläder som inte blir omoderna och som går att variera med accessoarer eller förändra på andra sätt.

Laga istället för att köpa nytt

Ofta är vi på jakt efter en ny version av någonting vi egentligen redan har hemma men som är trasigt. Kontrollera om det går att laga innan du köper nytt.

Samma sak gäller saker och teknik. Köp färre nya saker och prioritera att köpa produkter som håller länge och köp gärna begagnat. Tänk på att om du köper second hand är det bra att undersöka varorna noga innan du handlar.

Låna och dela

Upptäck alla smarta delningsinitiativ! Besök kommunernas hemsidor och bibliotek där kan du hitta verksamheter där du kan hyra, byta, låna, ge och få. Lokala delningsinitiativ, alltså.

Smarta kartan är ett sökverktyg där man hittar massor med tips om olika delningsalternativ mm. Kartan är ett rikstäckande samarbete som Gävle kommun är med i Start – Smarta Kartan | Gävle . Kartan utökas med fler samarbeten och orter kontinuerligt.

Planera inköpen

Planera vad och när inköp ska göras

Om du planerar dina inköp minskar du risken att köpa något oplanerat i sista minuten. Alla onödiga köp är dåliga för miljön – även om sakerna är miljövänligt framställda. Impulsköp kan du unna dig på second hand och loppis där eventuella felköp inte kostar på klimatet och dessutom kan skänkas tillbaka igen.

Undvik att dras med av lockande erbjudanden

Att passa på att handla det du ändå behöver – när priset är sänkt – är förstås inga konstigheter. Men det är lätt att förköpa sig eller låta sig luras i hetsen. Håll huvudet kallt och ögonen fästa vid din redan på förhand uppgjorda inköpslista. Dessutom har det framkommit att vissa handlare höjer i stället för att sänka priserna under ”Black Friday” och mellandagsrean.

Distanshandla klokt

För dig som har långt till butiker är distanshandel en bra lösning. Men det ska alltid göras med eftertanke. Fria returer är en stor klimatskurk. Inte minst för att vissa butiker kasserar returnerade varor istället för att sälja dem igen. Många beställer flera storlekar av samma plagg med tanken att skicka tillbaka det som inte passar. Undvik returer genom att ta familjens mått och skriv ner så kan du jämföra med måtten i webbshoppen. Ett tips är att mäta plagg i garderoben som redan passar, eller innersulan i din mest perfekta skor. Då vet du att det blir rätt.

Välj hållbar och klimatsmart mat

Maten vi äter påverkar planeten vi bor på. För att minska vårt avtryck på planeten behöver vi äta betydligt mer grönt och mindre men bättre kött. Vilket också är bra för plånboken. Här får du inspiration och tips kring hur du handlar och äter mat som är bra både för klimatet och för den biologiska mångfalden! Hur man kan äta klimatsmart – Världsnaturfonden WWF

Ät mer från växtriket

Linser, bönor, ärtor, rotfrukter och mörkgröna bladgrönsaker innehåller gott om näringsämnen och protein. Det är både klimatsmart och nyttigt att basera måltiderna på grönsaker och fullkornsprodukter. Välj mer och bättre vegetariskt, se Vegoguiden – Världsnaturfonden WWF

Ät mindre men bättre kött

Vi i Sverige behöver minska vårt köttätande. En mycket viktig åtgärd för planeten är att välja mindre men bättre kött. Om du väljer kött – välj kött från djur som har betat och hjälper till att hålla våra hagar och landskap öppna. Ta gärna hjälp av Köttguiden – Världsnaturfonden WWF om du vill göra bra köttval.

Välj svenskt, Närproducerat, certifierat eller miljömärkt

Om du väljer certifierad eller miljömärkt mat i butiken bidrar du till ansvarsfullt producerad mat – det är bra både för klimatet, den biologiska mångfalden och dig. Välj gärna svenskt. Använd WWFs konsumentguider för vägledning och denna lista på trovärdiga miljömärken.

Minska matsvinnet

En vanlig barnfamilj kan spara flera tusenlappar varje år på att minska sitt svinn. Matsvinn är livsmedel som producerats i syfte att bli mat, men som av olika anledningar inte äts eller dricks upp. Den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen. Genom att minska ditt svinn undviker du att slänga pengar i sopkorgen. Det är också ett enkelt sätt att bidra till en bättre miljö.

Undersökningar visar att de flesta inte tror att de slänger någon mat alls. Men om man till exempel slänger två brödskivor i veckan blir det sammanlagt över 3 kg på ett år. Många små mängder blir sammantaget väldigt mycket.

Livsmedelsverket har tagit fram flera tips för att minska svinnet. Tipsen är enkla att följa och ger stora vinster både för den egna plånboken och för miljön.

  • Planera dina inköp.
  • Ät upp maten du köper hem.
  • Förvara maten rätt.
  • Kolla i kylen innan du handlar så slipper du stå där med dubbla uppsättningar mat som hinner bli dålig innan du har möjlighet att äta upp den.
  • Använd rester till en omelett – det mesta funkar, till exempel kokt potatis, pasta eller ris, överblivet kött, smörgåsmat som börjar bli gammal och skrumpna grönsaker.
  • Skrumpna grönsaker, som paprika, morötter, broccoli, går utmärkt att ha i köttfärssås, gryta, gratäng, paj eller soppa.
  • Gör en fruktsallad av frukt som börjar bli gammal eller frys in frukten och använd till smoothie.

Läs mer om matsvinn på Livsmedelsverkets webbplats.

Källsortera rätt

När du sortera ditt avfall så blir det nya saker och matavfallet blir biogas. Här kan du se hur du kan sortera rätt.

Sorteringsguiden finns också på andra språk, följ länken och välj önskat språk.

Resa hållbart

Hur du väljer att vardagsresa påverkar din hälsa, din ekonomi och vår miljö. Genom små förändringar kan vi tillsammans göra en stor skillnad. Både för oss själva och för kommande generationer.

Hur väljer du att resa när du ska till arbetet, skolan eller affären? Även hur du väljer att göra dina längre resor kan göra stor skillnad för klimatet.

Vilka enkla förändringar kan du göra?

  • Planera ditt resande i förväg. Det går ofta betydligt snabbare än du tror att cykla eller åka buss.
  • Cykla eller gå när avstånden tillåter det. Du tar dig enkelt fram på gång- och cykelvägar, även i rusningstrafik. Dessutom är cykelparkering gratis!
  • Res kollektivt när resan är längre eller om du inte vill gå eller cykla. Här hittar du X-trafik reseplanerare där du ser hur du bäst planerar din kollektiva resa.
  • Samåka är ett annat smidigt sätt att resa. Kanske är ni flera grannar som jobbar i samma område eller har barn som ska på samma träning?
  • Dela din bil med andra om det är möjligt. Eller hyra bil när du behöver en. Om möjligt – välj en energisnål miljöbil. Energi- och klimatrådgivningen har tips till dig som funderar på elbil.
  • Planera din semester utan flygresor. Vad sägs om att hemestra och upptäcka vackra närområden? Om du vill åka längre kan du testa tåget.
  • Behöver du resa alls? Vissa resor kanske vi inte behöver göra. Pandemin har gjort oss mer digitala, så innan du bokar en resa för ett möte kan det vara smart att tänka ett varv till – kan mötet ske digitalt?

Känns det krångligt? Det är det inte. Och du behöver inte göra allt på en gång. Börja med resan till jobbet eller skolan och du blir förhoppningsvis positivt överraskad över hur enkelt det är och snart har du en ny, hållbar vana.

Minska din elkostnad

Det här kan du göra för att få ner elkostnaden på kort sikt

  • Sänk inomhustemperaturen. En grad minskar energianvändningen med fem procent.
  • Fäll ner persienner eller rullgardiner under vinternätterna för att behålla värmen.
  • Släck lampor. Det drar inte mer el för att du tänder och släcker ofta. Skaffa timer eller rörelsesensor för att se till att lampan bara lyser när du är där.
  • Dra ur laddare eller andra adapters när du inte använder dem.
  • Använd energisparläge på din tv och dator om sådan funktion finns.
  • Använd inte standby-läge på apparater äldre än fem år.
  • Stäng av golvvärme och handdukstork när de inte behövs.
  • Ställ in rätt temperatur i kyl (+5 grader) och frys (-18 grader). Se till att dörrarna sluter tätt.
  • Frosta av frysen och rengör baksidan av kylen om det går ett par gånger per år.
  • Tina mat i kylen innan du tillagar den. Kylen drar nytta av kylan.
  • Använd vattenkokare som drar mindre energi än spisplattan.
  • Koka med lock och välj rätt storlek på kastrullen. Det kan spara 80 procent av energin.
  • Använd mikrovågsugn istället för spis/ugn vid tillagning av mindre mängd mat.
  • Tvätta i 40 grader istället för 60 grader, när det är möjligt. Det kan nästan halvera energianvändningen.
  • Använd högsta centrifugering, som är det mest effektiva sättet att torka kläderna.
  • Lufttorka tvätten utomhus om möjligt. En torktumlare drar upp till fyra gånger mer el än en tvättmaskin, ett torkskåp åtta gånger så mycket.
  • Att använda diskmaskin drar mindre energi än att diska för hand. Däremot blir diskkostnaden högre, eftersom maskindiskmedlet är ungefär tio gånger dyrare än handdiskmedel.
  • Se till att fylla diskmaskinen ordentligt. Den förbrukar nästan lika mycket energi halvfull som full.
  • Undvik att bada och ta en snabb dusch istället. Stäng av vattnet under tiden du tvålar in dig.

Det här kan du göra för att få ner elkostnaden långsiktigt

  • Kontrollera tätningslisterna runt fönster och dörrar, byt ut vid behov.
  • Byt ut till energieffektiv belysning. LED- och lågenergilampor är betydligt mer energieffektiva och håller längre. För varje utbytt lampa sparar du upp till 600 kronor/år.
  • Vattenbesparande kranar och duschmunstycken kan nästan halvera din varmvattenanvändning. Hur ofta och hur länge du duschar påverkar också energianvändningen.
  • Kolla energimärkningen när du köper nya apparater. Driftkostnaden är upp till 80 procent av totalkostnaden under en apparats liv. En spis med glaskeramikhäll drar cirka 20 procent mindre än en med gjutjärnsplatta. En induktionsspis drar 40 procent mindre.
  • Se över ditt elavtal. Tycker du att det är svårt att jämföra olika avtal kan du läsa mer om att jämföra elpriser på Energimarknadsbyråns webbplats eller jämföra priser direkt på Energimarknadsinspektionens prisjämförelsesajt Elpriskollen.

Energieffektivera ditt hus

Läs energimyndighetens tips i Husguiden – för dig som vill energieffektivisera ditt hus.

Behöver du energi- och klimatrådgivning?

Kontakta Energi- och klimatrådgivningen EKR-Gävleborg/Dalarna

Om du bor i Älvkarleby kan du kontakta Energi- och klimatrådgivning – Älvkarleby.se

Energi- och klimatrådgivningen ger dig opartiska och kostnadsfria tips och råd om hur du kan minska din energianvändning och miljöpåverkan. De vänder sig till privatpersoner, föreningar och små och medelstora företag.

Mer information om Miljö och hållbarhet

På Hallå konsuments webbplats kan du läsa mer om Miljö och hållbarhet.